Women in the social world of motorcycling

Kvinder i den sociale verden af ​​motorcykler

Sendt af Raimonda Grigaite-Kjeldsen

Kvinder er den hurtigst voksende gruppe inden for motorcykelkørsel, hvor flere og flere kvinder der "melder sig ind i klubben" hvert år. Hvad der i mange år traditionelt er blevet opfattet som en maskulin aktivitet, nydes i dag af mange kvinder rundt om i verden. Og selvom det ikke længere er ualmindeligt at se en kvinde på en motorcykel, er der stadig nogle udfordringer, som industrien og samfundet står over for, når det kommer til kvindelige kørere. 

Raimonda's forskning fokuserede præcis på det - at forstå, hvilke begrænsninger kvinder står over for, når de involvere sig i motorcykler, og hvad der kan gøres for at minimere disse begrænsninger. Forskningen bestod af to dele (og to artikler). Den første fase fokuserede på at identificere de vigtigste udfordringer, kvinder oplever, som holder dem væk fra motorcykling eller påvirker deres oplevelse. Fokusgruppeinterviewene med 9 kvindelige mc kører og onlineundersøgelsen med 1362 respondenter fandt sted i løbet af denne fase. Anden fase var en kvalitativ co-designproces med branche- og samfundsmedlemmer, hvor der blev udført 24 individuelle og gruppeinterviews, workshops og 3 ekspertinterviews. 

De fire vigtigste begrænsninger er blevet identificeret, som flertallet af kvindelige kørere oplever, såsom: :

  • Samfundets billede af kvindelige motorcyklister  
  • Tilbud om motorcykeltøj til kvinder 
  • Fokus på kvinder i motorcykelbutikker & forhandlere  
  • Motorcykel media og reklame 

 A mass of motorcycles in the motorcycle event

Samfundets billede af kvindelige motorcyklister 

Analysen af researchen førte til den konklusion, at den måde, kvindelige motorcyklister opfattes af andre, mindsker deres glæde og skaber frustration, når de dyrker motorcykling. Kvinder står hovedsageligt med to udfordringer. Samfundet betegner dem enten som “rå piger" med tildelte maskuline karakteristika, eller de ser dem som “bad ass bitches" eller endda lesbiske; eller de tildeles traditionelle kvindelige sociale roller og må forholde sig til samfundets opfattelse af, at motorcykling ikke er noget for dem (aka - ikke for kvinden på grund af traditionel rollemodel). Samfundets pres og forventninger er ekstremt tydelige, når det kommer til moderskabet, hvor kvinder bliver dømt, hvis de fortsætter med at køre på motorcykler, mens de er gravide eller mens de opdrager børn. For mange – fører det til en lang pause fra at nyde deres motorcykler, eller at de slet ikke kommer ind i det. 

Det er overflødigt at sige, at et sådant stereotypt billede af kvindelige motorcyklister ikke repræsenterer de faktiske kørere. 

 

Tilbud om motorcykeltøj til kvinder

Hvad der sandsynligvis ikke kommer som nogen overraskelse, det problem, der blev nævnt af næsten alle deltagere, var manglen på beskyttende motorcykelbeklædning, der passer til kvinder. Mens kvinder kollektivt er enige om, at manglen på pænt, passende tøj, som de kan se godt ud i, er en udfordring, er det største problem den korrekte pasform og størrelse. Kvindelige kører, der ikke er i stand til at finde ordentligt mc-tøj skabt til kvinders former, ender med at bære herretøj, hvilket ikke kun går på kompromis med deres udseende og bekvemmelighed, men vigtigst af alt - også deres sikkerhed. 

 

Fokus på kvinder i motorcykelbutikker & forhandlere

Manglen på fokus på kvinder i mc-forhandlere og butikker kommer ind som en anden begrænsning. 

Ikke at blive kontaktet og blive ignoreret af butiksassistenter i butikkerne, især hvis de kommer med en mandlig ledsager, er almindelige historier, som deles af kvindelige ryttere. Det antages enten normalt, at de ikke er kører, eller at de alligevel ikke forstår noget. Nogle kvindelige deltagere rapporterede endda om åbenlyse eksempler på diskrimination, hvor de blev nægtet at prøvekøre motorcyklen på grund af deres køn.

 

Motorcykel media og reklame

Den fjerde begrænsning, der blev demonstreret af forskningen, var motorcykelmedier og reklamer. Ikke alene er der en ekstrem mangel på mængde af kvinder, der bliver portrætteret i motorcykelmedierne (magasiner, onlinepublikationer, reklamer, endda film og andre kanaler), men generelt er kvinders portrættering desværre enten med seksuelle associationer der er målrettet mod mænd eller kvinder bliver fremvist i en underdanig position – f.eks. som bagsæde kører frem for motorcykelførere. Og selv ved de få  lejligheder, hvor man forestiller sig en kvinde, der har ansvaret for en motorcykel, repræsenterer valget af modeller en meget begrænset befolkning – det er hovedsageligt unge, tynde, “perfekt” udseende kvinder. Det er overflødigt at sige, at flertallet af kvindelige motorcykelkørere ikke kan forholde sig til sådan reklame og rapportere negative reaktioner på den. 

 

—-

Den anden forskningsfase var kandidatafhandlingen, som ved at tage højde for de tidligere erfaringer yderligere udforskede de udfordringer, kvinder står over for, og ved at involvere forskellige interessenter fra motorcyklens sociale verden undersøgte fremtidens muligheder for, hvordan man kan gøre miljøet mere indbydende og inklusive  for kvindelige kører. Denne del af forskningen var baseret på co-design-metoden, hvor forskellige aktører, i alt 24 personer, repræsenterende forskellige roller inden for motorcykelindustrien og samfundet, deltog på frivillig basis. Repræsentanter fra motorcykeltøjsproducenter, WIMA Danmark, MCTC, køreskoler, klubber (såsom Harley Davidson eller Unge på MC) samt individuelle kørere af begge køn deltog i undersøgelsen. 

Denne fase af forskningen bekræftede tidligere resultater og demonstrerede nye opdagelser, såsom:

  • Udfordringerne i kulturen inden for motorcyklens sociale verden 
  • Privilegiumblindhed og udfordringer med mænds perspektiv
  • Kommunikationsspørgsmål inden for den sociale verden af ​​motorcykler 
  • Vidensspørgsmål inden for motorcyklismens sociale verden

 

Udfordringerne i kulturen inden for motorcyklens sociale verden 

Traditionelt kønsbestemt motorcykelbillede, der er baseret på maskuline egenskaber, såsom sejhed, dominans, fare og lignende karakteristika er ikke attraktivt for kvindelige, og overraskende nok heller ikke for mange mandlige kører. Kvinder er ligeglade med motorcyklens tekniske formåen, hastighed man kan køre eller formodes at køre, de udtrykker kun ringe interesse for motorcykelmekanik eller lignende forhold, og føler sig derfor ofte udelukket og ikke accepteret i mænds motorcykelmiljø. Kvindelige kører støtter et mindre konkurrencepræget miljø, hvor selve køre turen og de følelser, den bringer til deres liv, er i fokus. Frihed, afslapning, selvudfoldelse, selvtillid og simpelthen stressfri-kørsel er, hvad de holder af, på trods af hastigheden, kraften på deres motorcykel eller andre lignende aspekter. Dette påvirker naturligvis deres deltagelse i fællesskabet, såsom fællesture, stævner osv. og opbygger en barriere mellem mænd og kvinder i den sociale verden af ​​motorcykler. 

 

Privilegiumblindhed

Forskningen har vist, at der er mange udfordringer mellem mænd og kvinder inden for motorcykelsamfundet på grund af den manglende forståelse af kvindens situation. Mænd har en tendens til ikke at forstå det problem, kvindelige kører står over for, og reagerer endda følsomt over for branchens fokus på kvinder. Resultaterne har vist, at problemet ikke opstår, fordi mænd ikke ønsker at se forskelle mellem kvinder og mænd i motorcykling, men fordi de ofte simpelthen ikke er opmærksomme på dem. 

 

Kommunikationsspørgsmål inden for den sociale verden af ​​motorcykler

Ligesom den første forskningsfase har dette også vist, at kvinders fremstilling i medier og reklamer kommer i et seksualiseret, maskuliniseret eller marginaliseret billede. Fra motorcykelmagasiner til modeller i motorcykelshows - størstedelen af ​​kvindeskildringerne er ude af kontakt med virkeligheden og den måde, kvindelige motorcyklister faktisk er.

Også selvom sociale medier i vid udstrækning bruges til kommunikation inden for motorcyklernes sociale verden (diverse onlinesider, grupper, chatportaler osv.), mangler kvinder steder, hvor de kan stille spørgsmål uden at blive kritiseret eller bedømt, hvilket ofte sker i, for eksempel. Facebook-grupper, hvor mænd er til stede. Høj popularitet af de kvindelige grupper er resultatet af den generalt mere imødekommende og støttende tone. 

 

Vidensspørgsmål inden for motorcyklismens sociale verden

Endelig har forskningen vist den manglende viden, kvinder har om motorcykling (ting som tekniske aspekter, mekanik osv.), hvilket ofte forhindrer dem i at blive set som et fuldgyldigt medlem af mc-fællesskabet (eller i det mindste samtale). Resultaterne har også rejst et spørgsmål, om en sådan viden overhovedet er vigtig, og om det at have dem bør være en afgørende faktor, hvis man bliver accepteret og set som en "rigtig motorcyklist". 

Forskningsdeltagerne var enige om, at uddannelsespraksis, såsom kurser og særlige arrangementer, mangler i den sociale verden af ​​motorcykler. 

— —

 

Forskningen fokuserede ikke kun på at se kvinders situation og identificere deres udfordringer, men også på at involvere mandligt perspektiv og sammen finde handlingsrettede muligheder for at skabe et bedre sted for alle. Et par hovedrefleksioner og erfaringer fra undersøgelsen var:

Der er behov for mere "faktisk" kvindebillede og repræsentation inden for den sociale verden af ​​motorcykler. Kvindelige kører og deres virkelige historier skal fortælles og fremvises i medierne og reklamerne, ikke kun med fokus på traditionelt brugt seksualiseret og marginaliseret billede af kvindelige kørere. 

- Der er et stort behov for nye, moderne sociale rum inden for motorcyklens sociale verden. Det traditionelle "mc club"-koncept ser ikke ud til at fungere for mange kører (både mænd og kvinder inkluderet) og kræver konceptualisering af sociale rum og arrangementer, der er mangfoldige, åbne og indbydende for alle. 

- Fokus på nye ryttere og deres succesfulde  "on-boarding" er afgørende for den lyse fremtid for den sociale verden af ​​motorcykler. At føle sig velkommen i fællesskabet er et af de vigtigste aspekter for enkeltpersoner at nyde motorcykling, engagere sig i det mere og blive ved. 

——

Så selvom forskningen har identificeret mange begrænsninger, kvindelige kører står over for i dag, når de engagere sig i motorcykler, har den også vist mange muligheder for motorcykelindustrien og samfundet. Ikke kun hvordan man kan gøre kvinders situation bedre, men generelt - hvordan man skaber et mere imødekommende og inkluderende miljø for alle. 

Du kan læse hele forskningsartiklerne her (første del og anden del). 

 

 

 

News

← Ældre Post Nyere indlæg →

Moto Lounge blog

RSS
Review: Misty Motorcycle Boots - Falco

Review: Misty Motorcykelstøvler - Falco

Ved Moto Lounge Marketing

Dyk ned i vores seneste anmeldelse af Misty motorcykelstøvlerne fra Falco! Disse fantastiske støvler er perfekte til den erfarne rytter med 4 cm høje hæle,...

Læs mere
Review: The Hero 2.0 motorcycle Set from Shima
Products

Moto Review: Hero 2.0 motorcykelsættet fra Shima

Ved Moto Lounge Marketing

Opdag Hero 2.0-sættet fra Shima – det ultimative tre-lags motorcykeludstyr til kvindelige motorcyklister. Perfekt til både touring og afslappede ture, dette alsidige sæt tilbyder AA-beskyttelse, multi-sæson...

Læs mere